Jak sestavit svatební rozpočet

Partneři by měli znát konkrétní částku, kterou do svatby chtějí investovat.

Rozpočet ovlivní počet hostů, místo obřadu, den v týdnu, hostinu, případné ubytování hostů a ceny jednotlivých služeb a propriet.

Proto je lepší začít plánovat dříve a mít dostatek času na výběr těch správných dodavatelů s ideálním poměrem cena/výkon. Jak už to tak bývá, ti nejlepší bývají často obsazeni již dlouho dopředu.

Kolik za co zaplatíte

správní poplatek

1 000 Kč

svatební šaty

12 000 Kč*

doplňky pro nevěstu

3 000 Kč*

vizážistka

1 500 Kč*

kadeřnice

1 500 Kč*

zapůjčení obleku pro ženicha a vše s ním spojené

4 500 Kč*

koupě obleku pro ženicha a vše s ním spojené

10 000 Kč*

prstýnky (pár)

10 000 Kč*

svatební oznámení

1 000 Kč*

květiny

5 000 Kč*

výzdoba

10 000 Kč*

fotograf (celodenní focení)

15 000 Kč*

kameraman

15 000 Kč*

svatební koordinátor

10 000 Kč*

hudba

6 000 Kč*

pronájem místa konání hostiny

5 000 Kč*

jídlo (svatba v pronajatých prostorách s cateringem)

750 Kč / osoba

jídlo (svatba v restauraci, hotelu…)

1 000 Kč / osoba

alko a nealko

500 Kč/osoba

dárečky pro hosty

50 Kč / osoba

dárečky pro rodiče (nedáte-li jim děkovací dort)

1 000 Kč / osoba

pronájem vozů

1 500 Kč / vůz

svatební dort

5 000 Kč*

cukroví

9 Kč / ks*

svatební koláčky

5 Kč / koláček

hlídání dětí (cena za 1 tetičku na hodinu)

200 Kč

zábavný program pro svatebčany

6 000 Kč*

*Tyto ceny jsou pouze orientační a hlavně PRŮMĚRNÉ. Zahrnují i ty páry, které svatbu takzvaně neřeší. Pokud se řadíte mezi náročné klienty, zaplatit můžete i třikrát až nespočetně krát víc. Podívejte se, na co si dát pozor, abyste zbytečně nerozhazovali:

Mějte rezervu

Je dobré mít v rozpočtu rezervu na extra výdaje, nikdy nevíte, co se může stát.

Nejvíce peněz se na svatbě projí

Obecně platí, že asi nejvíc z rozpočtu padne na pohoštění, pochopitelně se cena odvíjí od počtu svatebčanů. Pohoštění za jednoho hosta na celý den vás vyjde průměrně na 1500–3000 korun.

Pokud je rozpočet neúprosný, můžete na oběd pozvat pouze nejbližší rodinné příslušníky a svědky a ostatní hosty na večerní party v klasické hospůdce nebo na zahradě. Nejvíce ušetříte, pokud svatební obřad proběhne odpoledne, tím je z programu elegantně oběd vypuštěn.

Skvělou možností je hostina formou rautu s grilováním, tak můžete pozvat mnoho hostů za poměrně nízké náklady. Oproti hostině v restauraci či hotelu tak svůj rozpočet na hostinu snížíte až o 75%, to jsou desítky tisíc korun.

Nerozdávejte zákusky

Nebojte se kreativně se vyřádit a své hosty překvapit něčím, co se jim bude líbit nebo hodit daleko víc, než krabice zákusků! Stačí drobnosti, jako jsou pamětní perníková srdíčka, domácí mýdélka, medy nebo marmelády s vlastními etiketami nebo velké svíčky ozdobené stužkou. Zatímco Vás taková svíčka vyjde v Ikei asi na 29 – 69 Kč (na výběr je i z mnoha různých barev), za jednu krabičku se zákusky dáte podle velikosti průměrně 150 – 250 Kč.

Vynechejte vývazky

V minulosti byla myrta důkazem toho, že tento člověk patří ke svatební hostině a hostinský mu může nalévat na účet pantáty, na rozdíl od ostatních štamgastů ze zdejší vsi, kteří „vývazky“ nedostali. Ušetřte korunky, ale i nervy a stres s rozdáváním vývazků sobě i ostatním a raději peníze investuje například do bohatší kytice pro nevěstu.

Ušetřit můžete například také na tom, že se vyhnete únosu nevěsty. Ukrojíte si tak ze svatebního dne spoustu času, který namísto se svými hosty budete trávit jen s hrstkou přátel objížděním hospod a utrácením dalších peněz.

Najměte koordinátora

Věřte či ne, ale svatební koordinátor vám může velmi často pomoci ušetřit peníze. U některých dodavatelů je schopen zajistit slevy. Tam, kde slevy nejsou prioritou nebo nejsou možné, vyhledá a zajistí služby dodavatelů, kteří nabízí mimořádnou kvalitu za rozumnou cenu. Díky svým zkušenostem ví, kde je dobré si připlatit a kde je utrácení peněz zcela zbytečné. Většinou to bývají zdánlivě nepatrné položky za „roztomilé drobnůstky“, které vašemu rozpočtu škodí nejvíc. A k tomuto ještě připočtěte fakt, že koordinátor má v hotelech a restauracích vždy výhodnější ceny než jednorázový klient.